zondag 10 november 2019

#NEAM19 - Ik zou hen graag mijn mantelzorgcompliment geven!

In Nederland zijn er 3,6 miljoen mensen die voor een ander zorgen. Zo'n 1,1 miljoen mantelzorgers zorgen meer dan 8 uur per week en langer dan 3 maanden voor een ander. 450.000 mantelzorgers voelen zich zwaarbelast of overbelast. De meeste mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om voor hun naaste te zorgen, maar lopen wel tegen tal van problemen aan. Zo is het bijvoorbeeld moeilijk om de zorg te combineren met een betaalde baan, is het moeilijk om de zorg tijdelijk over te dragen en maken veel mantelzorgers extra kosten.
Jaarlijks is er de Dag van de Mantelzorg. In het hele land worden dan activiteiten georganiseerd om mantelzorgers een hart onder de riem te steken. De Dag van de Mantelzorg vindt plaats in de Week van Chronisch Zieken in november.
We moeten zuinig zijn op onze mantelzorgers in NL. Niet omdat ze zielig zijn maar omdat ze iets doen wat al die mensen die met zorg hun brood verdienen, moeten laten liggen. Veel van de zorg die nodig is voor mensen die dat zelf niet kunnen is niet dekkend te krijgen. Dat is onmogelijk en onbetaalbaar. Voor alle zorgindicaties waar in staat beschreven dat er 24 uur per dag iemand direct aanwezig moet zijn, geldt dat ze financieel niet dekkend zijn om ook daadwerkelijk 24 uur per dag direct een zorgverlener aanwezig te laten zijn.

Ook Bram heeft een indicatie dat er 24 uur per dag altijd iemand moet zijn. Zijn epilepsie is dodelijk. Zijn cognitie te laag om zelf problemen te begrijpen, laat staan op te kunnen lossen en zijn gezondheid niet goed genoeg om niet bang te zijn dat hem iets zal overkomen. Ook dat is een reden dat Bram weer thuis woont. De administratieve regels waar de zorg allemaal aan moeten voldoen zijn buitensporig en groeien maar door. Thuis kunnen wij er een heel aantal die helemaal niets toevoegen aan het leven van Bram of zijn zorgverleners, direct schrappen.

Zelf verlenen wij als gezin mantelzorg aan Bram, maar we zijn echt niet de enigen, Bram heeft er meer. Al onze zorgverleners, ook bij het logeren, zijn mensen die regelmatig iets extra's doen. Het zijn stuk voor stuk schatten, ons 'team Bram'!

Maar er zijn er veel meer, van die schatten en echt niet alleen zorgverleners die in de thuis situatie middels PGB werken, maar er zitten er ook veel in instellingen verstopt. Mensen die op hun vrije dag even langs komen, of iemand mee nemen voor een uitje of een wandeling. Misschien moeten we ons wat minder druk maken over al die mensen die voor een familielid wat extra's doen, maar des te meer om de zorgverleners die naast hun werk, zich ook vaak bekommeren om gehandicapte mensen in instellingen, die geen familie meer hebben. Als we hen nou eens allemaal zouden kunnen opsporen, dan zou ik hen graag mijn mantelzorgcompliment geven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten