maandag 6 november 2017

6. Ook een bad is een hulpmiddel


#facingfacts

Na een goed weekend waarin hij een stuk is opgeknapt, ging Bram vanmorgen vroeg weer naar de dagbesteding. Op dagen dat hij naar de dagbesteding gaat, moet Bram het doen met een waskom en washand op bed tenzij de situatie anders gebiedt. In het weekend en op woensdag wordt hij uitgebreid gepoetst en geboend, geschoren en gesmeerd, geknipt en verkwikt!

Wij boffen, wij hebben een hoog/laag bad voor Bram. Dat is een bad dat in hoogte verstelbaar is. Als Alfred voor hem zorgt gaat dat net zo makkelijk als dat ik dat doe. Het is een beetje afhankelijk van de gemeente waar je woont en je argumenten en overredingskracht  of het lukt om een hoog/laagbad vergoed te krijgen. Dat geldt eigenlijk voor alle hulpmiddelen en hun vergoedingen. Het is jammer dat daar niet landelijk de zelfde afspraken voor gelden, zodat alle gezinnen even goed kunnen zorgen.

Om Bram in bad te doen gebruiken wij een tillift. Hij is gewoon te groot en zwaar voor mij om in bad te tillen en als hij er weer uit moet is hij ook voor Alfred, die nog een heel eind komt met tillen, te glibberig. Hij geniet er van. De ene keer maakt hij er een waterballet van, de andere keer valt hij heerlijk relaxed in slaap. We wassen hem en zijn haar en we scheren zijn baard en zijn bibsen. Niet alleen omdat hij niet hipster is, maar ook uit hygiënisch oogpunt. Een stom klusje, maar iemand moet het doen. Nagels knippen is ook niet simpel. Bram is overgevoelig aan zijn voeten en vindt het niet leuk om daar aangeraakt te worden. Hij trekt zijn voeten steeds terug. Het is een spelletje wie er sneller is. Als alles gedaan is klappen wij de stretcher op het bad om hem te drogen en aan te kleden. 

Wij zouden niet zonder kunnen en voor Bram is het een heuse activiteit, met muziek en disco licht. Het is bij alle kinderen met ZEVMB een beetje zoeken wat je ze kunt bieden om de dag te vullen met ervaringen, maar bij alle activiteiten moet je ook rekening houden met zijn epilepsie. Gelukkig is hij niet lichtflits-gevoelig, maar een aanval in bad gebeurt bijna elke keer. Daarom hangt Bram in bad ook altijd in de touwen, want je moet snel kunnen handelen. We willen natuurlijk niet meemaken dat hij met zijn grote lijf onder water glijdt want ik krijg hem zonder hulp echt niet meer boven water!

#EpilepsyAwarenessMonth

Geen opmerkingen:

Een reactie posten