Bram ging vandaag weer een dagje naar de dagbesteding, waardoor ik tijd en ruimte had om wat klussen op te pakken. Ik moet zeggen dat ik deze dagen wel weer meer leer waarderen. Ik kan het alleen niet opbrengen om ze aan huishoudelijke taken te besteden. Nu is dat nooit mijn sterkste kant geweest, maar ik moet er wel wat op gaan verzinnen.
Ik startte mijn Bram vrije dag met een kop koffie achter mijn tablet, waar mijn oog viel op een tweet van onze gemeente. De gemeente Lochem organiseert vanavond een inspirerende startbijeenkomst om burgers (client, mantelzorgers, vrijwilligers of inwoners, aldus de gemeente) uit te nodigen mee te denken over het beleid dat de gemeente moet gaan maken. De thema's die spelen binnen zorg, jeugdhulp en participatie, raken iedereen en daarover wil de gemeente niet alleen beslissen! Aldus de uitnodiging van de gemeente...
Van 19:00-21:30 waren wij van harte welkom in het gemeentehuis.
Wie dit start tijdstip heeft bedacht, heeft iets over de zorg nog niet helemaal begrepen. En wie de uitnodiging heeft geschreven is vergeten dat er ook mensen, jong en oud, in de WLZ zitten. Ook al is het de bedoeling dat de zorg voor deze groep buiten de verantwoordelijkheid van de gemeente gaat vallen, dat is nog lang niet aan de orde en bovendien, ook dan blijven zij nog altijd inwoners van de gemeente Lochem!
Maar commentaar van de zijlijn is niet mijn ding, dus ik ben er heen gegaan, mijn 3 inwonende mantelzorgers achterlatend met de zorg voor Bram.
Over de WLZ ging het idd niet, maar ik heb de gemeente daar wel op kunnen wijzen en ik geloof dat ze het ook gehoord hebben. Binnen de context van de avond heb ik mijn pijlen gericht op de brussen binnen de gemeente. Uit steeds meer onderzoek blijkt dat ook al lijkt het nog zo goed te gaan met de broers en zusjes van gehandicapte en chronisch zieke kinderen, de situatie thuis heeft toch veel meer impact op hun leven en daar zou best wat meer aandacht voor mogen zijn. Geen praatgroepen en geen getrut, maar wel aandacht en een visie. Zoals ik tijdens deze bijeenkomst hoorde van de beleidsontwikkelaar jeugd en onderwijs, 1 op de 4 kinderen binnen de gemeente Lochem is mantelzorger, een deel daarvan is Brus.
Men begreep mijn pleidooi dit grensoverstijgend te organiseren, voor de regio, maar misschien zelfs wel provinciaal. Ik mag een presentatie organiseren om betrokken beleidsmakers te informeren over het belang van (specialistische) zorg voor Brussen!
Dus, Anjet Van Dijken (schrijfster van het Brussenboek en tevens lopende encyclopedie op het gebied van onderzoek), zullen we snel bellen om te overleggen?
Bij thuiskomst: Ik heb nog zo gezegd, geen honden op de bank... ;)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten