donderdag 3 november 2016

#Dareto2016 - Dag 3


Sinds 14 juli 2016 is het VN-Verdrag voor de rechten van mensen met een handicap van kracht in Nederland. De ratificatie van het VN-Verdrag riep bij de vele mensen met een handicap veel emotie op omdat zij nu eindelijk meer autonomie krijgen en we actief gaan werken aan een inclusieve samenleving. Het amendement van Otwin van Dijk zorgde voor de verplichting om toegankelijkheid de norm te maken en ontoegankelijkheid de uitzondering. Het ministerie van VWS, mist echter ambitie op alle vlakken ambitie, stelt nergens een norm voor zichzelf of voor de samenleving en ontneemt 2,1 miljoen gehandicapten het recht op een autonoom leven. Zonder ambitie tot verbetering wordt #jekomternietin voor mensen #jekomternooitin.
Zelfs de Grand Canyon is rolstoel toegankelijk, maar een klein en plat land als Nederland nog steeds niet!
Ook Bram die mede door zijn epilepsie zo beschadigd is dat hij volledig rolstoel gebonden is en zonder ons helemaal nergens naar toe gaat en geen enkele autonomie kent, ondervindt hinder door het gebrek aan daadkracht ten aanzien van gehandicapten.
Zo is het voor ons bijna onmogelijk om als gezin er een hele dag op uit te trekken omdat wij Bram nergens kunnen verschonen. Een pretpark, waar Bram dol op is (Vogel Rock in de Efteling is favoriet) behoort niet meer tot de mogelijkheden. Maar misschien nog wel ernstiger, zelfs in de ziekenhuizen kunnen we niet uit de voeten. Tot twee keer toe hebben we terug moeten komen om een röntgenfoto te laten maken van zijn scoliose. Beide keren was men vergeten een tillift te regelen. Dat is geen uitzondering, maar heel normaal. Zelfs op de polikliniek Neurologie, waar toch echt meer kinderen als Bram over de vloer komen, onderzoeken ze hem al jaren nauwelijks bij gebrek aan mogelijkheden!
Dicht bij huis loop je ook al snel tegen allerlei onmogelijkheden aan. Wij wonen bv in het bos, maar meer en meer paden zijn inmiddels ontoegankelijk gemaakt omdat ze proberen jongeren met brommers te weren. Zodra het pontje sluit kunnen we niet meer op de dijk wandelen en een lekker stuk fietsen is leuk zolang je de fietsroutes uit de boekjes vermeid!
Vandaag nam ik Bram mee naar de supermarkt. Schappen vol met lekkers voor 5 december en tot grote ergernis van een aantal dorpsgenoten, zelfs al voor Kerst! Maar niemand die zich verbaast over de ontoegankelijkheid voor rolstoelers in onze buurtsuper de laatste 4 maanden van het jaar!?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten