maandag 1 mei 2023

Eris, #Levenslangpalliatief

’Liever pijn, als dood’, zei Eris altijd. Ze had dag en nacht extreem veel verpleegtechnische handelingen nodig. In overleg met de artsen mocht ik deze doen,
zodat ze thuis kon zijn bij haar zussen. Ze wilde zo graag bij ons blijven. Toch liet haar lichaam haar uiteindelijk in de steek. De verpleegkundige unit is door de gemeente opgehaald. Alsof ze nooit bestaan heeft. Het is hier zo leeg, net als in mijn hart. Na twaalf jaar zorgen is de stilte gekmakend. Hoe nu verder? Ik zou willen dat iemand me kwam helpen om mijn leven weer een beetje op orde te krijgen.’  

Carolien 
(moeder van Eris)

Eris Myrrha 
Ze was net zo mooi en bijzonder als haar naam doet vermoeden. Veel mensen kennen Eris alleen door de verhalen van Caro Lien, haar moeder. Via die weg heeft ze vele harten geroerd. Ze was een bijzonder meisje, slim en leergierig. Haar mogelijkheden waren misschien klein en haar leven heel kwetsbaar als een sprookje, een levenskunstenaar was ze wel. Eris wist heel goed wat ze wilde en regisseerde met hulp van haar gezin, haar leven waar dat kon.  
Zonder de onaflatende aandacht van haar moeder en zusjes had zij geen dag kunnen leven. Na haar overlijden werd alles waar zij zo hard voor hebben moeten strijden om voor haar te kunnen zorgen, binnen enkele weken letterlijk geruimd. Het enorme gat in de muur waar de aanbouw werd weggerukt als symbool van ons kille systeem. 

Waarom vinden we het belangrijker om haar leven uit te wissen dan haar gezin goed te ondersteunen om haar leven te eren en het missen een plekje te geven? Waarom is er niemand die vraagt hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben om na 12 jaar intensief zorgen, door te kunnen gaan?

Sarike de Zoeten
#ZieOns

Geen opmerkingen:

Een reactie posten