maandag 1 mei 2023

Bram, #Levenslangpalliatief

‘Bram is een aandoenlijk lief mens met een hele ernstige, niet te behandelen vorm van epilepsie. Hij kan zijn fles chocomelk drinken, verder is hij al zijn vaardigheden verloren. Omdat hij zo ziek en beperkt is, is het leven loodzwaar. Voor Bram, en voor ons als gezin. Sinds hij volwassen is komt de zorg voor hem neer op ons. Die is nergens te vinden. Het zou helpen als er aandacht komt voor hoe uitzichtloos het leven van mensen als Bram kan zijn. En hoe groot de gevolgen voor het gezin. Zie ons.’  

Sarike de Zoeten, 
(moeder Bram)


Loodzwaar

Misschien moet ik mijn woorden als 'loodzwaar' wijzigen in 'niks dan liefde' om mensen geboeid te kunnen houden, maar dat zou gewoon niet waar zijn. Bram is lief, maar hij weet niet wie ik ben. Hij leeft het leven binnen zijn mogelijkheden en die zijn maar klein. Er zijn geen mijlpalen meer te vieren en alles wat de zorgzwaarte kan verlichten moet met hand en tand bevochten worden, telkens weer opnieuw. Wij hebben ons leven met liefde om hem heen gevlochten om ons met hem, staande te houden, maar laten we dat aub niet verheerlijken.

Al 24 jaar wordt Bram vol gegooid met medicijnen om prikkels te dempen, hij heeft een peg en elke levensbedreigende situatie is tot nu toe behandeld. Daarmee hebben de artsen ons de regie ontnomen en ons tegelijk verantwoordelijk gemaakt voor een kind dat zelf niet leven kan. Nooit hebben ze ons durven vragen hoe het met hem en ons gaat. Nu, in de zorg voor volwassen Brammen, bestaat die vraag al helemaal niet, daar tref je alleen maar loodgieterswerk...

Kortom laat ons toe in de dialoog over kwaliteit van zorg en leven. Op papier lijkt het misschien allemaal heel mooi, nobel en op orde, maar in de praktijk kost het een vermogen, maar zijn er voornamelijk alleen maar verliezers en ziet het er heel anders uit.

Ik ben PZNL en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg dankbaar voor de aandacht die zij ons gegeven hebben en ik ben trots zoals we de verhalen achter 6 portretjes hebben kunnen vertellen. Dank jullie wel dat jullie mee wilden doen CaroLien, Erika Van de Bilt, Claudia Benmesahel-Kruidbos, Joyce Harbers en Yuòn Ni Lie. 

Ik hoop dat alle ouders van #levenslangpalliatief (volwassen) kinderen, al dan niet nog levend, hun kind ook zullen tonen en in een paar regels zullen vertellen wat zij nodig hebben of gemist hebben. 

#ZieOns!
Sarike de Zoeten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten