woensdag 24 mei 2023

Palliatief geboren & Levenslang Palliatief



Moeder start campagne voor mensen die al bij geboorte ongeneeslijk ziek zijn
Arjan ten Cate | Stentor | 24 mei 2023

Moeder Sarike de Zoeten uit Gorssel heeft eigenhandig een campagne opgezet om meer aandacht te vragen voor mensen met een ernstige, meervoudige beperking. Ook haar zoon Bram heeft dit. ,,Er is te weinig aandacht voor de patiënten zelf, die een leven lang ongeneeslijk zijn, maar nog minder voor het gezin er omheen.”

In bushokjes zag De Zoeten de posters van mensen die in de palliatieve fase zijn beland maar nog niet direct doodgaan. Zij en hun gezinnen hebben zorg en aandacht nodig. Vandaar de campagne: ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld’. ,,Een mooie campagne”, zegt Gorsselse meteen. Maar ze miste ook wat. Aandacht voor een groep die al ongeneeslijk ziek is bij de geboorte. Een groep mensen die in haar ogen vaker over het hoofd wordt gezien.

Haar zoon Bram behoort tot die groep. Net zoals ongeveer 150.000 anderen met een verstandelijke beperking. Bram kan bijna niets. Niet zelf eten, niet zelf drinken, niet lopen. Hij heeft al sinds zijn geboorte een zeer ernstige, meervoudige beperking. ,,Eigenlijk heeft hij al sinds zijn geboorte palliatieve zorg nodig, want hij wordt niet beter en zijn levensverwachting is beperkt.”

De Zoeten besluit daarop een eigen poster te maken. Met Bram in de hoofdrol en dezelfde boodschap als die van de landelijke campagne in de bushokjes: ongeneeslijk, maar niet uitbehandeld. Ze krijgt enorm veel bijval, ook van lotgenoten. En die maken op hun beurt ook weer eigen posters. 

Inmiddels is haar actie ook opgepakt door Palliatieve Zorg Nederland (PZNL) en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg. ,,De aandacht voor deze groep is heel erg nodig”, zegt de Gorsselse. ,,Zeker als deze patiënten 18 zijn geworden en dus officieel volwassen, is er veel te weinig zorg. Bram is nu een twintiger, maar geestelijk blijft hij altijd een klein kind.”

Voor mensen met een ongeneeslijke ziekte is veel aandacht. Terecht, vindt ook De Zoeten. ,,Bij de groep met zeer ernstige, meervoudige beperkingen is het veel lastiger in te schatten hoe lang die hulp nodig is, omdat met goede zorg steeds ouder kunnen worden. Maar ook steeds meer vergroeien.”

Ze vervolgt: ,,Nu is het vaak een uitputtende slag om het vol te houden en je leven daarnaast zelf ook een eigen leven te hebben. Met consequenties voor alle leden van het gezin. Ook de broertjes en zusjes. Alles komt onder spanning te staan en het is ernstig dat daar geen aandacht voor is.”

De impact op een gezin is enorm, weet De Zoeten uit eigen ervaring. ,,Mensen vragen hoe het met me gaat, maar echt doorvragen durven ze vaak niet. Dan druipen ze af. Het is niet dat ik niet vrolijk ben, maar het vechten voor goede zorg beheerst je leven. Even er tussenuit is niet mogelijk. Je draagt de verantwoordelijkheid over een grote baby waar niemand naar wil omkijken.”

Ook hulpverleners staan volgens De Zoeten niet te springen. ,,Bram is saai om voor te zorgen. Hij maakt nauwelijks contact en vergeet binnen een paar seconden weer wie je bent. Hij is niet te tillen, dus je neemt hem niet zomaar mee naar buiten. Hij kwijlt, z’n luiers houden hem niet droog en hij heeft veel epilepsie…”

Over één van de moeilijkste aspecten van haar palliatieve zoon heeft ze het nog niet eens gehad. ,,Wat voor mij van het grootste belang is dat kinderen die een leven lang palliatief zijn, aandacht verdienen om als het moment daar is mooi dood te kunnen gaan. Ik weet dat dit voor sommigen een moeilijke boodschap is, maar het is wel heel belangrijk. En het hoort bij palliatieve zorg. Maar die is niet goed in kaart gebracht voor mensen met zeer ernstige verstandelijke beperkingen. Zonder passende zorg is het is heel eenzaam en traumatisch om mee te moeten maken.”

REACTIE Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg

Het Kenniscentrum ondersteunt de actie van Sarike de Zoeten en wil bij de volgende grote landelijke campagne ook aandacht vragen voor de groep met een zeer ernstige, meervoudige beperkingen. ,,Met de voorbereidingen van die campagne zijn we druk bezig.” Het is nog niet bekend wanneer die campagne gaat lopen.”


maandag 1 mei 2023

Bram, #Levenslangpalliatief

‘Bram is een aandoenlijk lief mens met een hele ernstige, niet te behandelen vorm van epilepsie. Hij kan zijn fles chocomelk drinken, verder is hij al zijn vaardigheden verloren. Omdat hij zo ziek en beperkt is, is het leven loodzwaar. Voor Bram, en voor ons als gezin. Sinds hij volwassen is komt de zorg voor hem neer op ons. Die is nergens te vinden. Het zou helpen als er aandacht komt voor hoe uitzichtloos het leven van mensen als Bram kan zijn. En hoe groot de gevolgen voor het gezin. Zie ons.’  

Sarike de Zoeten, 
(moeder Bram)


Loodzwaar

Misschien moet ik mijn woorden als 'loodzwaar' wijzigen in 'niks dan liefde' om mensen geboeid te kunnen houden, maar dat zou gewoon niet waar zijn. Bram is lief, maar hij weet niet wie ik ben. Hij leeft het leven binnen zijn mogelijkheden en die zijn maar klein. Er zijn geen mijlpalen meer te vieren en alles wat de zorgzwaarte kan verlichten moet met hand en tand bevochten worden, telkens weer opnieuw. Wij hebben ons leven met liefde om hem heen gevlochten om ons met hem, staande te houden, maar laten we dat aub niet verheerlijken.

Al 24 jaar wordt Bram vol gegooid met medicijnen om prikkels te dempen, hij heeft een peg en elke levensbedreigende situatie is tot nu toe behandeld. Daarmee hebben de artsen ons de regie ontnomen en ons tegelijk verantwoordelijk gemaakt voor een kind dat zelf niet leven kan. Nooit hebben ze ons durven vragen hoe het met hem en ons gaat. Nu, in de zorg voor volwassen Brammen, bestaat die vraag al helemaal niet, daar tref je alleen maar loodgieterswerk...

Kortom laat ons toe in de dialoog over kwaliteit van zorg en leven. Op papier lijkt het misschien allemaal heel mooi, nobel en op orde, maar in de praktijk kost het een vermogen, maar zijn er voornamelijk alleen maar verliezers en ziet het er heel anders uit.

Ik ben PZNL en het Kenniscentrum Kinderpalliatieve Zorg dankbaar voor de aandacht die zij ons gegeven hebben en ik ben trots zoals we de verhalen achter 6 portretjes hebben kunnen vertellen. Dank jullie wel dat jullie mee wilden doen CaroLien, Erika Van de Bilt, Claudia Benmesahel-Kruidbos, Joyce Harbers en Yuòn Ni Lie. 

Ik hoop dat alle ouders van #levenslangpalliatief (volwassen) kinderen, al dan niet nog levend, hun kind ook zullen tonen en in een paar regels zullen vertellen wat zij nodig hebben of gemist hebben. 

#ZieOns!
Sarike de Zoeten

Eris, #Levenslangpalliatief

’Liever pijn, als dood’, zei Eris altijd. Ze had dag en nacht extreem veel verpleegtechnische handelingen nodig. In overleg met de artsen mocht ik deze doen,
zodat ze thuis kon zijn bij haar zussen. Ze wilde zo graag bij ons blijven. Toch liet haar lichaam haar uiteindelijk in de steek. De verpleegkundige unit is door de gemeente opgehaald. Alsof ze nooit bestaan heeft. Het is hier zo leeg, net als in mijn hart. Na twaalf jaar zorgen is de stilte gekmakend. Hoe nu verder? Ik zou willen dat iemand me kwam helpen om mijn leven weer een beetje op orde te krijgen.’  

Carolien 
(moeder van Eris)

Eris Myrrha 
Ze was net zo mooi en bijzonder als haar naam doet vermoeden. Veel mensen kennen Eris alleen door de verhalen van Caro Lien, haar moeder. Via die weg heeft ze vele harten geroerd. Ze was een bijzonder meisje, slim en leergierig. Haar mogelijkheden waren misschien klein en haar leven heel kwetsbaar als een sprookje, een levenskunstenaar was ze wel. Eris wist heel goed wat ze wilde en regisseerde met hulp van haar gezin, haar leven waar dat kon.  
Zonder de onaflatende aandacht van haar moeder en zusjes had zij geen dag kunnen leven. Na haar overlijden werd alles waar zij zo hard voor hebben moeten strijden om voor haar te kunnen zorgen, binnen enkele weken letterlijk geruimd. Het enorme gat in de muur waar de aanbouw werd weggerukt als symbool van ons kille systeem. 

Waarom vinden we het belangrijker om haar leven uit te wissen dan haar gezin goed te ondersteunen om haar leven te eren en het missen een plekje te geven? Waarom is er niemand die vraagt hoe het met ze gaat en wat ze nodig hebben om na 12 jaar intensief zorgen, door te kunnen gaan?

Sarike de Zoeten
#ZieOns

Kees, #Levenslangpalliatief


‘Kees heeft hulp nodig bij alles. Hij is niet zielig, maar vrolijk en veerkrachtig. Kees geniet van lichtjes, muziek, de wind en contact met de mensen die voor
hem zorgen. Zij bezorgen hem een leuke dag, houden hem sterk en dagen hem uit. Nu en als hij volwassen is. Straks gunnen we hem een plek om te wonen. Fijn en veilig. En mocht het zover komen, een humane en liefdevolle dood. Onze wens? Dat hij zichtbaar is én blijft, in de zorg, bij de overheid en in de maatschappij.   
Joyce Harbers  
(moeder Kees)   


Het 4e portret is van Kees
Knappe, vrolijke Kees doet me altijd aan de jongere Bram denken. Vrolijk, druk en zich van onze zorgen en slaapgebrek, niet bewust. Wanneer je palliatief geboren wordt is het leven heus niet altijd donker. Zeker als je nog jong bent, je gezondheid een beetje meewerkt en je een knappert bent als Kees!
Als je het leven naar Kees toe brengt en hem helpt om (mee) te genieten, de epilepsie zich een beetje laat temmen en je gaat er actief op uit, dan kan het leven best heel fijn en vrolijk zijn. Maar dan moeten er wel mensen zijn die Kees zien, die hem laten participeren en helpen verzorgen. Want dat kan een gezin niet alleen. Daar hebben ze hulp en interesse van anderen bij nodig. Van professionals, van hun omgeving, maar ook van jou en mij.
Vraag jij wel eens hoe het gaat? Of je jouw neef, buurjongen of dorpsgenoot mag meenemen voor een wandeling? Of blijft het bij een groet en ga jij door met het inkleuren van jouw leven?

Sarike de Zoeten
#ZieOns


Tim, #Palliatiefgeboren

‘Tim is palliatief geboren. 
Hij heeft een combinatie van aandoeningen die levensverkortend zijn, maar als wij voor hem zorgen zoals wij nu doen, kan hij nog jaren leven. Onze zoon heeft dag en nacht palliatieve zorg nodig. Levenslang en levensbreed. Mijn man, oudste zoon, ik en het zorgteam van Tim geven hem alles voor een zo goed mogelijke kwaliteit van leven. Wat ik mis? Aandacht voor het hele gezin, zodat wij overeind blijven en mee kunnen blijven doen met de maatschappij. Zie Ons'

Yuòn Ni Lie, 
(moeder van Tim)


Kleine lieve Tim, de 3e poster van deze campagne
 
Tim is de enige in deze portretreeks die nog echt heerlijk op schoot past om daar gekoesterd te kunnen worden. Tim is ook de enige in de reeks die onder het nieuwe 'Actieve levensbeëindigings-wet voor kinderen van 1 tot 12 jaar' past. Een wet die niet kijkt naar wat het leven van je vraagt, maar naar wat het leven van je verwacht dat je zou moeten kunnen..
Het is heel verdrietig dat bij mensen die #levenslangpalliatief zijn, de zorg zo'n grote plek in neemt en zo weinig ondersteunt wordt dat de rol van ouder vertroebeld raakt door alles wat nu moet en niet door anderen opgepakt kan of mag worden. En dan komt er een dag en weet je dat je onvoldoende geknuffeld en gekoesterd hebt. En dat daardoor er onvoldoende tijd was om stil te staan bij wat nu nog mogelijk is en straks niet meer...
Niet alleen passen de kinderen veel te snel niet meer op schoot, het gebrek aan kennis en vooral aandacht voor de zorgvragen van deze kinderen (-18/18+) en hun gezin, maken dat het systeem ze niet kan zien en het gezin onvoldoende ondersteunt wordt.
Natuurlijk is het heel verdrietig als je kind levenslang palliatief geboren wordt, maar het is nog veel verdrietiger dat je als gezin er alles van probeert te maken, maar dat het gewoon van elkaar kunnen genieten, elke dag onder hoogspanning staat...

Sarike de Zoeten
#ZieOns

Wouter, #Levenslangpalliatief


'Wouter had het recht om te leven, maar niet de plicht dat voor ons te doen. Hij werd niet gehoord. Artsen handelden in strijd met zijn belang, waardoor het
leven van onze zoon veranderde in een lijdensweg. Zijn wekelijkse zwemuurtje en af en toe in bad gaan was het enige waar hij van genoot. Voor de rest was hij eenzaam. Geen enkele zorginstelling of dagbesteding kon voor hem zorgen. Het had alles gescheeld als ze hem hadden kunnen geven wat hij nodig had. 
Zie ons.’ 
 
Claudia Benmesahel, 
(moeder van Wouter)

Wouter, van zijn moeder hoefde hij niet te leven

Wouter was nagenoeg net zo oud als Bram ontdekte ik toen ik deze poster maakte. Net als ik heeft Claudia ook steeds weer en overal de vraag gesteld: waarom verplichten jullie mijn kind dit leven te leven? Hadden ze dit prenataal kunnen voorspellen, dan hadden de artsen geadviseerd dit leven af te breken..
Waarom kijken we weg als ouders deze hele donkere kant van het leven van hun kind en gezin durven laten zien en zetten we ouders die het leven verheerlijken op een voetstuk?

Sarike de Zoeten
#ZieOns



Lotte #Levenslangpalliatief



‘Lotte had een ernstig progressieve spierziekte, al besefte ze dat zelf niet vanwege haar verstandelijke beperking. Ze kon goed sociaal contact maken en genoot intens van kleine dingen. Na haar twaalfde kreeg ze officieel het label "palliatief". Haar slaapkamer veranderde vanaf dat moment in een IC. Naar school kon alleen nog maar met verpleegkundigen. Uren van onze tijd gingen verloren aan eindeloze procedures en regelwerk. Als er meer erkenning was geweest voor levenslang palliatief zijn, hadden we als gezin een fijner leven gehad. ’ 
Erika van de Bilt,
(moeder van Lotte)

Lotte, een lieve stoere meid 

Bijna 18 jaar. Was ze 18 geweest bij overlijden, dan was ze buiten alle aandacht en zorg van het palliatief team van het ziekenhuis gevallen en had zij alle (lieve) aandacht voor haar sterven moeten missen. 

Wat heeft haar moeder voor haar en haar gezin gevochten en moeten vechten. Erika van de Bilt, samen hebben we heel wat barricades beklomen, eindeloos veel gesprekken gevoerd. Onze muren hebben we kunnen behangen met boekenbonnen en elke week hadden we wel een verse bos bloemen. 

Zij zet haar kennis en ervaring nu professioneel in en is de steun en toeverlaat van heel veel gezinnen en zorgprofessionals. Zij staat hen bij zodat ze niet alleen hoeven ploeteren. Maar het blijft gek dat clientondersteuning je door een systeem moet trekken, omdat het systeem niet werkt. 

Als ouder moet je blijven vechten, om te bewijzen dat er zorg nodig is en om aandacht voor je gezin omdat helemaal niemand naar hen omkijkt. 
Het leven is er om geleefd te kunnen worden!
Sarike de Zoeten
#ZieOns


 

‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld.’

Artikel Kenniscentrum kinderpalliatieve zorg
                                    

Sarike de Zoeten zag de PZNL-publiekscampagne met zes verschillende portretten van mensen in de palliatieve fase. De mensen geportretteerd voor deze campagne waren verschillend in achtergrond, leeftijd en ziektebeeld. Maar Sarike mistte iemand. Iemand zoals haar zoon Bram. Hij is palliatief geboren. Dat betekent dat hij aan zijn aandoening vroegtijdig kan komen te overlijden en zijn leven lang intensieve zorg nodig heeft, gericht op kwaliteit van leven. Er is voor hem, en zijn naasten te weinig aandacht, ook niet vanuit de palliatieve zorg zelf.

Palliatief geboren
‘Dat is toch gek. Veel kinderen met hele complexe zorgvragen, worden palliatief geboren. Maar toch is er voor hen steeds minder zorg en begeleiding. En al helemaal niet als ze ouder worden. Ze worden niet meer beter, er zijn geen behandelingen tegen hun aandoeningen en alle zorg en medicatie is gericht op comfort. Sommigen van hen ontwikkelen zich niet of nauwelijks, omdat ze bijvoorbeeld zware epilepsie hebben. Anderen hebben op andere wijze intensieve zorg en aandacht nodig.’ 

Niet vergeten
Sarike’s zoon Bram is bijna 25 jaar. Toen hij 6 jaar was, werd gezegd dat de familie beter afscheid van hem kon nemen. Hij zou niet oud worden. ‘Mijn man en ik hebben hem voornamelijk thuis verzorgd. En dat is niet ongewoon: een steeds groter deel van de kinderen met een ZEVMB of andere complexe zorgvragen, wonen thuis. In een instelling is het moeilijk om voldoende bezetting te realiseren op deze groepen, en ze werkelijk het leven te laten ervaren. Ook is het vaak niet mogelijk de dagelijkse medische zorg te bieden die wel nodig is. Hulp en zorg thuis voor Bram is moeilijk te vinden, en in het ziekenhuis schrikken zorgmedewerkers als ze hem zien.’ Daarom maakte Sarike een eigen campagneposter ‘Ongeneeslijk. Niet uitbehandeld.’ met een foto van Bram, en plaatste die op LinkedIn. ‘Want ook voor hem is geen behandeling. Dat was mijn doel met de poster. Een heel gezin wordt niet gezien.’

Goede zorg

De poster van Sarike viel op en werd opnieuw gedeeld. Ook andere moeders deelden de foto’s van hun kinderen. De boodschap was hetzelfde: vergeet de kinderen en (jong)volwassenen die ernstig meervoudig beperkt of ongeneeslijk ziek zijn, waarbij de combinatie van hun aandoeningen levensverkortend is, niet! ‘Alle mensen verdienen goede zorg en een mooi levenseinde. Zeker als je weet dat hun leven een gevecht is om enige gezondheid, voldoende aandacht en altijd een strijd met de systemen.’ 

Met dank aan,