vrijdag 15 juli 2011

Weer een gat in de zorgnota gevonden!!

Bram is een gehandicapt kind, maar ook een ziekkind. Om die reden mag hij van het CIZ op een hele mooie plek logeren. Hij wordt daar goed verzorgt, ze gaan gelukkig met hem wandelen en het is kleinschalig.

Van het CIZ mag hij daar 3 etmalen per week logeren, dus 3 x 24 uur, dat is veel en nu we er aan gewend zijn, ook heel fijn!

Wij hebben het zo bedacht dat we elke week 2 etmalen gebruiken en 1 sparen om op vakantie te kunnen, of eens in de zoveel tijd voor een lang weekend gebruiken.

Maar helaas, tot onze grote schrik kan dit helemaal niet. Je kunt bij dit logeerhuis nl helemaal geen etmaal afnemen. Alleen maar dagen en dat is heel iets anders zo heb ik nu geleerd.

Wij brengen Bram na 11 uur en halen hem twee dagen later voor 11 uur weer op. 2x 24 uur, dus twee etmalen zou je denken. Jammer genoeg is dit bij het logeerhuis 3 dagen en dus de prijs van 3 keer 24 uur. Om het op 2 x 24 te houden, zouden wij hem om 5 uur ’s avonds op moeten halen, een dag eerder dus. Om het nog ingewikkelder te maken: twee dagen logeren zijn 30 uur en dus niet de 48 die ik dacht dat twee dagen zouden zijn…………… snappen jullie het nog?

Je kunt nu denken waar heeft ze het over, dat begrijp ik best, maar Bram’s budget wordt in uren afgegeven. Elk uur is dus geld waard en een groot deel hiervan wordt bekostigd uit de AWBZ. Een dag logeren bij dit logeerhuis kost ons 480 euro, in ZIN (als de AWBZ het helemaal betaald) zelfs 558 euro!! (Ja, ja, geen kattenpis!)

Wij krijgen 380 euro vergoed uit de AWBZ. Het is de bedoeling dat we daar een etmaal mee kunnen financieren bij dit logeerhuis, zo zijn de afspraken gemaakt middels de ‘stickerregeling’ voor zorgintensieve zieke kinderen, waarbij het logeerhuis betrokken is al voor dat de indicatie afgegeven wordt. Bij gebruik van de stickerregeling, kun je bij 7 aangewezen instanties je logeren inkopen en nergens anders en zij helpen bij het aanvragen.

Op de dag dat wij Bram weer ophalen voor 11 uur, is zijn kledingkast inmiddels alweer gevuld met kleren van iemand anders, zijn dekbed met jongens print alweer vervangen voor een roze dekbed met bloemetjes en zijn naam van de deur gehaald. Er is alweer een nieuw kind in zijn kamer getrokken en toch betalen wij die dag nog voor die kamer en de eventueel daarbij horende zorg en het nieuwe kind dus ook!! Volgens mij is dat goed betaald!! Stel je toch voor dat hotels dit ook zouden doen, big business of zouden we deze hotels overslaan en elders boeken?! Ik denk het laatste, maar tja, in het geval van Bram kan dat nou weer niet……

Om een lang en ingewikkeld verhaal kort te maken, wij komen niet uit met ons exorbitant hoog budget! Niet omdat wij te veel willen, maar omdat het logeerhuis meent op een andere manier te mogen factureren dan de AWBZ voor dit type dienstverlening bedacht heeft!

Weer een gat in het grote zorgvergiet van 23,5 miljard waar geld ongezien uit wegvloeit, stapje voor stapje begin ik het te begrijpen. Als een zorgdag 2 x geld kost, wordt deze idd onbetaalbaar…..

Ik geloof overigens niet dat het logeerhuis rijk wordt van deze dienstverlening, zorg is gewoon heel duur en wat ze leveren is goede zorg, maar juist is het volgens mij niet. Wat vinden jullie?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten