zondag 5 mei 2013

"Onderzoek naar de effecten van het nieuwe zorgstelsel" ; welk zorgstelsel hebben wij het deze keer over?


Zo willen we natuurlijk allemaal graag wonen!


De woorden van David Ikkersheim die 13 mei op dit onderwerp promoveert, lijken vanuit mijn perspectief hout te snijden, maar ik ging het lezen met heel andere verwachtingen voor de inhoud.
http://www.skipr.nl/actueel/id14517-vws-moet-anders-begroten.html

Er wordt momenteel veel gepubliceerd over “de zorg” en telkens is het een verrassing over welke zorg we het gaan hebben. Ziekenhuis en specialist, huisarts, ouderen, chronisch zieken, dyslecten, autisten of gehandicapten.

Zouden we beginnen met deze verschillende groepen uitelkaar te halen en niet meer als 1 en de zelfde kwaal te behandelen, nog te benoemen, dan lijkt mij dat de eerste stap naar verbetering in de zorg. Pas dan kan er namelijk (ik citeer de woorden van de heer Ikkersheim) sprake zijn van transparantie, betere profilering door instellingen en een ander begrotingsbeleid van overheid en verzekeraars.

Het aantal mensen met “kennis van zaken’ schiet als paddenstoelen uit de grond. Iedereen heeft wel een mening, een idee of een plan voor DE oplossing!

Zo werd gisteren het volgende gepubliceerd http://www.nu.nl/economie/3414542/sociale-regelingen-inperken-fraude.html en met interesse gelezen zo blijkt uit de verschillende reacties:

Kerende post
Universitair docent Albertjan Tollenaar van de Rijksuniversiteit Groningen schreef diverse publicaties over het gebruik van sociale voorzieningen. Ook hij erkent dat de regels eenvoudig te omzeilen zijn.
"De regels rondom voorzieningen zijn meer gericht op de verstrekking dan op de controle. Staatssecretaris Van Rijn wil nu 20 procent van de pgb-gebruikers controleren, maar dan is nog steeds 80 procent ongecontroleerd. En je kunt een pgb, als je een indicatie hebt, bij wijze van spreken per kerende post ontvangen."
"Bij de Wmo en de Awbz is het nog erger. Gemeenten zijn belast met de handhaving, maar vaak is daar anderhalve man en een paardenkop voor beschikbaar. Daar komt dus weinig van terecht."

Een greep uit een stuk van een docent aan de Rijksuniversiteit in Groningen die gemakshalve even vergeet dat  “linksom of rechtsom wij hem ook zelf betalen via de belastingen”. Ik ben heel blij voor deze meneer Tollenaar dat hij nog nooit is geconfronteerd met de aanvraag en verantwoording van een PGB. Nog dat hij verantwoordelijk is (geweest) voor de intensieve verzorging van iemand die werkelijk hulpbehoevend is. Dat gun je namelijk niemand, maar het zou misschien wel helpen om tot betere inzichten in de werkelijkheid te komen!

In het cv van deze meneer lees ik niets waardoor ik de indruk krijg dat hij weet waar hij over spreekt. Hij lijkt zich vooral te richten op theoretische rekenmodellen in het voor recht en administratie in het publieke domein en politieke wetenschappen aan de faculteit bestuursrecht en bestuurskunde.

Over het gebruik en het misbruik mag iedereen iets roepen, maar door daar ook nog conclusies aan te koppelen, zet hij zich zelf als wetenschapper voor gek.

Iets afpakken is niet zo moeilijk, maar werk dan ook eens uit hoe de praktijk er uit gaat zien als iedereen zijn of haar zorg in natura moet ontvangen. Of zou meneer Tollenaar gelijktijdig de pil van Drion willen doorvoeren, want daar zou wel eens dè oplossing kunnen liggen voor ons ‘probleem’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten