vrijdag 3 mei 2013

Men heeft geen idee......


Ze maakt zich nu al zorgen om hem, maar wordt zijn "verzorging" ook haar last en zorg in de toekomst?

Met elke reorganisaties in de zorg, jaar in jaar uit, staat keer op keer de toekomst van ons kind en dus ons gezin ter discussie en dat is slopend.

De kosten van de zorg groeien explosief, maar de zorg die men er voor terug krijgt wordt alleen maar minder, schraler. Het aantal werknemers die werkzaam zijn in de zorg is gegroeid, maar het aantal mensen dat werkt op een groep cliënten is alleen maar minder geworden. Waar blijven al die handen, wat doen al die medewerkers in de zorg, waar gaat al dat geld naar toe?

Men werkt er hard aan om de onderste steen boven te krijgen. Telkens als er een boef gevangen wordt, staat dit breed uitgemeten in de krant. Deze week wordt er een kleine stichting opgespoord. Ze hebben voor wel 800.000 euro gefraudeerd met PGB’s. Mijn eerste gedachte is: hoe gaat het met die kinderen voor wie de PGB’s bedoeld waren….? maar die vraag beantwoorden ze in de krant niet. De eerste vraag die ik krijg in de supermarkt is: jullie hebben toch ook een PGB……?

Fraude is fraude, maar wereld nieuws zoals de Volkskrant en Telegraaf ons willen doen geloven, is het niet. 800.000 euro verspreid over een aantal jaren, is op de schaal van het zorgprobleem werkelijk een fractie en zo zit het leven vol rotte appels en peren. Net als in de politiek of in welke organisatie ook, zijn dat criminelen en die dienen aangepakt en gestraft te worden.

Bovendien staat een fraude van 800.000 euro in de zorg, in schril contrast met wat ik gister allemaal weer hoorde over de vastgoedbubbel van incompetente gemeenteambtenaren in Nieuwsuur. De hoeveelheden geld die momenteel door gemeenten verbrast worden met verknipte vastgoeddeals, is vele malen zorgwekkender, maar de bv Nederland bouwt rustig verder aan lege kantoren, gefinancierd door Banken die niet durven afschrijven, uit angst voor een nieuwe recessie. Toch wil staatssecretaris Van Rijn van VWS en verantwoordelijk voor de bezuinigingen in de zorg, een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de zorg en haar uitgaven onderbrengen bij deze zelfde gemeenten!

“Met 30.000 thuiscontroles in achttien maanden wil staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid) de voortwoekerende fraude met deze zorggelden voor kwetsbare groepen zoals autistische kinderen aanpakken. Per jaar wordt nu nog voor tientallen miljoenen gesjoemeld met pgb’s.”

Zoals u weet is ons gezin ook afhankelijk van dezelfde zorggelden. Wij hebben overigens geen autisten in het gezin, nog een kind met Dyslexie, Down of Bifida. Toch staan wij vrijwel zeker op deze lijst van de 30.000  thuiscontroles.

Ik ben heel benieuwd of de controleur die dan langs komt, de omgeschoolde dierenpolitie zal zijn of de zelfde ambtenaar is die aan mijn keukentafel heeft gezeten met een kop koffie, om kennis te maken met Bram en te bekijken of hij in der daad wel zo zorg intensief is als ik in alle papieren die ik heb opgestuurd doe voorkomen.

Een PGB krijg je namelijk niet zomaar en bovendien wordt je 2 keer per jaar intensief gecontroleerd. Althans, wij leveren 2 keer per jaar ons hele hebben en houwen in ter controle aan het zorgkantoor. Een ieder die bezwaar maakt tegen camera’s op straat en een elektronisch patiëntendossier zou voor de grap eens een PGB aanvraag moeten indienen. Men weet nl alles over mijn zoon en ons gezin. Over inkomsten en uitgaven, maar ook over poepen en plassen, verdriet en plezier, slecht slapen en depressies, over moedeloosheid en wanhoop, over onze zorgen voor zijn toekomst, de zin van het leven en de wens voor de dood……

Wie er ook komen zal, u bent van harte welkom, de deur staat open en de koffie staat klaar!

2 opmerkingen:

  1. Knap verwoord Sarike, toch lijkt het alsof Nederland niet wakker te schudden is en gaan ze maar door deze kwetsbare groep aan de schandpaal te nagelen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook hier een open deur, maar jammer dat het blijkbaar nodig wordt geacht.

    BeantwoordenVerwijderen