donderdag 10 januari 2019

Een uitdaging waar een goed doel, techniek, design en productie heel dicht bij elkaar komen!Bram kan niet lopen, dat heeft hij nooit gekund
Hij kan niet zitten, ook dat heeft hij nooit echt gekund. Zelfs in een orthese, die er voor gemaakt is om goed ondersteund te kunnen blijven zitten, heeft hij moeite om dit lang vol te houden. Toch is het leven heel veel leuker als je wel kunt zitten en is het ook veel makkelijker als je kunt zitten op wielen zodat je zorgverleners ook met je uit de voeten kunnen. Ik droom over een rolstoel voor hem.

Veldink hoorde me vaak aan
Elke stoel van Bram leidde in de loop der jaren tot een nieuw model in hun assortiment, innovatie in het kiepen, maar ook het uiterlijk en de kleuren. Aanpassingen aan de tilt, kanteling voor de 2do, een gasveer die het gewicht gebruikt om weer ingedrukt te worden, dat soort dingen. Toen Bram echt groter begon te worden werd dat wel steeds moeizamer, ze zijn kinderrolstoellenbouwer en Bram was een man aan het worden, de stoel raakte uit balans. Ik werd uitgenodigd om over een nieuwe rolstoel mee te denken. Eentje die speciaal gemaakt ging worden voor kinderen die een orthese nodig hebben.

Tof natuurlijk!
Ik ben naar het bedrijf gegaan en heb al mijn dromen uitgesproken. Over kuipjes in de racerij die lijken op ortheses en Max Verstappen die er ook vast eentje heeft, geavanceerd en op maat. Over rolstoelen die de wow factor hebben en welke niet en waarom dat dan zo is. Over wat belangrijk is en telkens vergeten wordt bij het ontwerpen van stoelen voor mensen die echt niets kunnen. Ze waren enthousiast, het zoemde. Ik vertelde over een link met Max Verstappen die we konden leggen om de innovatie aan elkaar te koppelen, maar vooral ook de marketing: twee jongens van de zelfde leeftijd, Max en Bram. De een met de wereld aan zijn voeten en meerdere hele vette wielen, de ander met helemaal niets in het verschiet en een rolstoel voor hoogbejaarden uit de vorige eeuw. Machtig vonden ze het, maar er gebeurde niets. Of toch?

Dromen over innovatie en design
Wie o wie wil mij helpen om ook grote mensen met zeer ernstige verstandelijke en/of meervoudige beperkingen als hippe (jonge)lui door het leven te laten rollen ondanks al hun beperkingen? Wie wil mij helpen om een prijsvraag op te zetten om innovators en designers uit te dagen voor deze doelgroep iets te ontwikkelen waardoor je omkijkt en denkt wow, wat zijn dat voor wheels?

Het is een uitdaging waar techniek, design en productie heel dicht bij elkaar komen, maar ook esthetiek erg belangrijk is. Net als een moeder van een klein kind willen de familieleden van gehandicapten en ouderen, ook graag achter een rolstoel lopen waar ze mee uitstralen dat ze de draad oppakken, er op uit trekken en vooral meedoen!

Veel animo om te vernieuwen is er vanuit de bedrijven die rolstoelen produceren niet voor deze doelgroep en dat is dood zonde want het zijn wel goede afnemers en het huidige aanbod is beslist niet gratis. De vernieuwing in handbewogen en elektrische rolstoelen heeft ook geloond, net als de kinderrolstoelen, toch heeft men er keer op keer voor gekozen om bij die innovatie rondes deze doelgroep buiten beschouwing te laten.

Daarom wil ik graag een prijsvraag uit schrijven om een rolstoel te ontwikkelen die hip en happening is voor mensen waarvan je dat misschien niet zo snel verwacht, maar als je er 2 minuten over nadenkt je realiseert dat het heel vanzelfsprekend is dat ook zij graag willen dat hun enige vorm van voortbewegen voldoet aan de eisen die je in 2019 mag stellen. Wie wil mij helpen om zo'n prijsvraag op te stellen en ut te rollen? Wie kan ik uitdagen om mee te doen en dit project te sponsoren? Wie wil er een keer met mij en mijn coole gast om de tafel om hierover te brainstormen?

Wie?

6 opmerkingen:

 1. Ha Bram en Sarike,
  Ik wil graag met je meedenken en mijn netwerk ervoor inzetten. Hoe kunnen we elkaar makkelijk bereiken?

  Groet, Marieke

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ter info: https://www.linkedin.com/in/marieketimmer/

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hi Bram, wij produceren orthesezittingen en het lijkt mij leuk hier aan mee te werken. Je kan mij bellen op 071 4074940. Gr. Gerhard van Geest

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Beste Sarike, graag wil ik met je meedenken. Ik was bij de workshop van slecht nieuws gesprek naar slecht nieuws traject. Ik ben aankomende zaterdag in Gorssel misschien een ontmoeting op he favoriete plek café bij Møre?
  Germaine Benjamin

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jammer dat ik dit nu pas lees!
   Mail mij anders: sarike2cu@gmail .com

   Verwijderen
 5. Hoi Bram, ik weet niet of dit nog actueel is, maar ik ben bezig om hetzelfde te doen. Ik ben product ontwikkelaar van beroep en ben ook bezig met een ontwerp van een rolstoel die voldoet aan de dingen die je noemt. Maar ik heb geen ervaring deskundige als het aankomt op gebruik. Mijn zus heeft een dochter met AHC, een heel zeldzame aandoening. Een wandeling met haar in haar rolstoel was voor mij genoeg om te zeggen; dit is belachelijk, dat kan zoveel beter!

  Dus, mail me even als dit nog actueel is. Ik wil graag met je brainstormen. Ik woon in Australië maar ben toevallig deze week in Nederland. joeri.tuyn@gmail.com

  BeantwoordenVerwijderen