maandag 27 maart 2017

Wat is goede zorg?


Gisteren was er de uitzending over Siebe. Siebe vertoont zeer moeilijk gedrag en is ernstig meervoudig beperkt (EMB). Het is erg moeilijk om een geschikte plek voor hem in een instelling te vinden en dat is diep triest. Zodra een gezin aangeeft de zorg niet meer aan te kunnen, zou dit voldoende moeten zijn om een goede plek ter beschikking te stellen. Maar voor Instellingen is deze zorg te ingewikkeld, te intensief en te kostbaar. Ik hoop dat de uitzending van Nieuwsuur de beleidsmakers in Den Haag én in Instellingen aan het denken zet.

Een andere groep die vaak wel geplaatst wordt, roept in stilte ook om aandacht. Ze slaan niet, maken zelfs nauwelijks geluid. Als je ze wast, verschoont en de voedingspomp aan zet, is eigenlijk de enige verstoring het gepiep van de voedingspomp of de epilepsie detector, die irritant vaak vals alarm geven en waar je dan steeds weer naar toe moet...

Het zijn de redelijk makkelijk plaatsbare gehandicapten. Anderhalf tot twee verzorgende op de groep en een verpleegkundige om eventueel een vraag aan voor te leggen. Als het regent of de zon schijnt, staan ze binnen en als het bewolkt is, maar goed van temperatuur, lekker buiten op het terras! Een prachtig bed, een ladekast vol medicijnen, 3 schone luiers, de tandarts en zelfs een op maat gemaakte rolstoel! Ze zien er goed verzorgd uit, tijdens het verschonen maken we altijd even een kletspraatje met ze en als we genoeg handen hebben gaan we zelfs naar de kinderboerderij hier op het terrein. Hier is het wel goed hoor voor kinderen zoals Bram. Zo goed hebben ze het in een heleboel andere landen niet, maar dat vergeten we wel eens!?

Ik hoor het heel vaak. "Waar maken die ouders zich druk om?

Maar wat is goed? En moeten we de zorg in NL vergelijken met de zorg in Marokko of Roemenië? Wat maakt een leven de moeite waard om te leven? Want dat is onze opdracht. Mijn opdracht als zijn moeder, de opdracht van alle artsen en paramedici die bij zijn behandeling betrokken zijn én die van de instelling die zegt goed voor hem te gaan zorgen, een "GOED LEVEN"


Geen opmerkingen:

Een reactie posten