donderdag 3 januari 2013

Leerplicht ambtenaren, wat een helden!!

Ik snap haar wel hoor, hup, naar school met deze couchpotato!!


Vanmorgen had ik er weer eentje aan de telefoon. Deze keer eentje uit Apeldoorn. Tussen alle post van de gemeente Apeldoorn, waarin Bram welkom werd geheten in de voor hem nieuwe gemeente, maar ook tevens werd gewaarschuwd voor de strikte wijze waarop het gemeente beleid ten aanzien van haar zorg intensieve burgers wordt nageleefd, heeft blijkbaar ook een brief van de leerplichtambtenaar gezeten.

Zeker de laatste maanden ontvingen wij veel ambtelijke post. Enkele met goedkeuringen voor aangevraagde hulpmiddelen, contracten voor bruikleen van de desbetreffende spullen, enquêtes over het verloop van de dienstverlening per artikel en een hoop met afwijzingen van de hulpmiddelen van de oude gemeente. Ook een deel van de communicatie tussen leverancier en gemeente, valt bij ons als een antiek CC-tje op de mat. Allemaal enveloppen van exact het zelfde formaat en bedrukt met exact het zelfde groene logo. Een forse stapel inmiddels.

In die bewuste stapel heeft dus een brief gezeten van de leerplicht ambtenaar van de gemeente Apeldoorn, met het verzoek hen te laten weten op welke school wij Bram hebben ingeschreven en de reden waarom hij zich nog niet op die bewuste school heeft gemeld. Verder worden er een hoop artikelen van de leerplichtwet uit 1969 vermeld en de sancties die bij verzuim zullen volgen. Bij uitblijven van een reactie, zal de leerplichtambtenaar hoogst persoonlijk een onderzoek starten!!

Aangezien ik (=lees herintredende moeder) weer aan het werk wil, maar nog in een oriënterende fase zit, heb ik even gekeken wat het beroepsprofiel van een leerplichtambtenaar is in de nationale beroepengids.

Haar salaris ligt tussen de 2.000 – 3.000 euro bruto en het arbeidsmarkt perspectief is goed. Een Leerplichtambtenaar is sensitief, communicatief, vaardig en kan geduldig met mensen omgaan (een heuse bemiddelaar!). Een Leerplichtambtenaar kan accuraat en objectief een oordeel vellen en een besluit nemen (Een waarnemer!). Hij toont initiatief en staat stevig in zijn schoenen. Een Leerplichtambtenaar moet mensen kunnen coachen en motiveren.

De vrouw die ik vanmorgen sprak heeft zich vast knap gepresenteerd tijdens haar sollicitatiegesprek(ken), want tijdens ons gesprek was er geen sprake van sensitief, geduldig, objectief, initiatief, nog van coachen of motiveren. Ze gedroeg zich superieur, star en ongeïnteresseerd (en nog veel meer). Bovendien heeft zij zich door mij met een kluitje in het riet laten sturen, dus heel vaardig was ze ook al niet!
Zij is niet de eerste leerplichtambtenaar die wij spreken. In de afgelopen jaren hebben wij al heel wat post ontvangen en vervolgens aan de lijn gehad. Al eerder heb ik geopperd alvorens die akelige brieven te posten, eerst even te infomeren bij collega ambtenaren of er sprake is van een dossier, dan wel even bij de oude gemeente te verifiëren of er sprake is van een historie. Het antwoord is duidelijk. De leerplichtambtenaar vindt het niet nodig en zoals in haar sollicitatie dat ook al naar voren kwam: Is het belangrijk dat de Leerplichtambtenaar kan reflecteren op de eigen rol en beslissingen. En dat heeft ze gedaan, dus: Chapeau!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten