Moesten we gisteren allemaal vroeg op om paard te rijden (Bram) en hockeyen (andere twee), vandaag mochten we allemaal uitslapen. Het is echt waar, tegen de tijd dat iedereen het door heeft, kan ma het niet meer. Maar ik vind het niet zo erg. Zo 's ochtendsvroeg, het huis helemaal voor mezelf, koffie, muziekje, beetje schrijven. Bram zijn fles nesquick en pillen en even later havermoutpap, schone broek, andere zijde, muziekje. Het voelt fijn hem ouderwets in zijn eigen holletje en met vertrouwde maniertjes te verzorgen. Het bad gaat aan en de anderen worden wakker. Dan neemt Alfred het ritueel over en doet hem in zijn zondagse bad. Mannen onder elkaar.
Het was vies weer vandaag, dus niemand had echt zin in een wandeling. We hebben één voor één ons over Bram en de iPad ontfermd. Bram bleef het hele weekend super helder, maar aanraken wil hij het ding nog niet, er wordt wel al af en toe gegluurd....
Het was een gezellig weekend, morgen staat om 9 uur stipt bellen met de HELzorg weer op het lijstje...
Dag 16 van mijn Epilepsy Awareness Challenge.
Een korte status van de tilbanden: Ik heb de HELzorg gesproken en ze hebben inmiddels een afspraak gemaakt met het huis van Bram om de tilbanden en de lift te komen bekijken! Laten zij nou verantwoordelijk zijn voor het onderhoud van beiden. Waarom moeten ze dan komen kijken wat we in huis hebben? Ik stelde voor om een foto te sturen om het traject te versnellen. Ik zou worden terug gebeld aan het einde van de middag. En..., ja ja... morgen worden ze zonder markeren BESTELD bij het tilcentrum! Verwachte levertijd 1 à 2 weken. Halleluja! (...eerst zien dan geloven...)
Ik moest nadenken waarom ik jullie blijf lastig vallen met zoiets saais als de bestelling van tilbanden. Ik denk dat het is om te illustreren waar ik de afgelopen jaren zo druk en gefrustreerd over ben geweest, naast de zorg voor Bram en mijn gezin. Hoogst zelden gaat iets nl normaal en in één keer goed en dat op elk vlak van de zorg. Of het nu het PGB is, hulpmiddelen, contact met indicatiestellers, dagbesteding, ziekenhuizen, artsen. Over alles kan ik vele van dit soort stompzinnige missers vertellen en ik ben niet de enige. Vele ouders met mij delen de zelfde ervaring.
Wat ik wil uitleggen is dat door het jarenlange ploeteren, we in de zorg voor onze kinderen niemand meer geloven tot het tegendeel bewezen is. Als van Rijn zegt dat hij 10 vingers aan de pols houdt, dan denken wij twee dingen: 10 vingers is contraproductief bij hartslag meten en eerst zien en dan geloven.
Op dit moment staat weer alles op zijn kop en wordt er aan iedere poot van Bram zijn zorg gezaagd. Hij valt nog niet, maar ze zagen gestaag door. 17 jaar lang is de boodschap die wij horen tussen alle andere wollige en lieve opmerkingen door, hij kan niets, het wordt niets en zijn zorg is te duur. Toch wordt er van mij verwacht als moeder én als mantelzorger (tegen wil en dank) dat ik goed voor hem zorg. Meer en meer wordt er over de schutting geworpen naar ons en uit het pakket van professionele zorgverleners weg gehaald. Als er iets niet goed gaat ben ik de eerste die onder een vergrootglas ligt. Niemand vraagt zich af of het realistisch is om al die verantwoordelijkheden in het zorgen en bewaken van goede zorg die anderen leveren én de admin-druk, bij een verwant van de zorgvrager te leggen. Er is nog nooit iemand die heeft gevraagd of wij het aankunnen. Als we aangeven dat het niet goed gaat, moeizaam is en wij ons zorgen maken, dan krijgen we 2 keuzes. Of in een instelling plaatsen (waar het vaak echt niet ok is voor EMB en controlerende taken voor mantelzorgers nog groter en nog onmogelijker zijn) of vooral doorgaan!!
Vaak hoor ik ook het argument dat het een gevoel is dat niemand (die veranderingen kunnen bewerkstelligen) zich iets van ons aantrekt. Vandaag stond echter letterlijk in een 'zorg'-stroomschema, wat men over onze kinderen denkt: ...als het duidelijk is dat het kind GEEN ontwikkelingsmogelijkheden meer heeft.....
Moeilijk om te lezen, zeker omdat Bram dit weekend nog voor het eerst in jaren liet zien dat hij oplossingsgericht (heel klein maar toch) kan denken. Dat onder die deken van epilepsie en mist een kind zit. 17 jaar en nog altijd in ontwikkeling.....! Maar het is ook fijn om te weten dat ik niet gek ben, nu weten we tenminste tegen wat voor inzichten we aan het vechten zijn, toch?
http://medischkindzorgsysteem.nl/resources/cfiles/mks_nl/documenten/MKS_verwijsboom_2015.pdf
Dag 17!
Een dag als velen. Wassen, poetsen, administratie, bellen, regelen, wandelen, huiswerk, hockey..., maar om 7 uur had ik een afspraak bij de dagbesteding van Bram. Ze gaan verhuizen en verbouwen. De verschillende groepen worden eerst gehusseld en vervolgens verzameld in één gebouw. De aanloop is beslist niet helemaal handig, maar zo gaan die dingen.
Nu is het moment daar dat er per groep over interieur en indeling gedacht mag worden en om daar de aftrap voor te geven kwamen wij vanavond met een aantal ouders en medewerkers van Merlijn bij elkaar.
Het zijn stuk voor stuk best hele mooie ruimten. We hopen op minimaal 130m2. Gekscherend begonnen we eerst over VT-wonen. Beslist geen Down met Johny gehandicapten, maar wel stuk voor stuk mooie, lieve, jongeren met kleine mogelijkheden die best gezien mogen worden! Zou het niet tof zijn als we middels zo'n programma een heerlijke hippe en toch gezellige ruimte zouden kunnen realiseren?
Of, zou het niet waanzinnig gaaf zijn als een groep design studenten als opdracht zich over ons lijstje met prioriteiten en wensen zou buigen en daardoor totaal out of the box, weg van snoezelruimten en zeventigerjarenlook, ons met plannen kunnen bestoken. Het is nl inherent aan de zorg dat je langs begane paden denkt en gauw naar bestaande oplossingen grijpt. Knus, huiselijk en gezellig. De gedachte dat mensen zonder zorgkennis met een plan kunnen komen, wordt vast niet door iedereen op handen gedragen, maar lijkt ons nou juist de uitdaging waard!
Voor studenten is de opdracht interessant door het blanke canvas met alle beperkingen die de beperkingen van de cliënten met zich mee brengen. Voor de groep is het een uitdaging om niet een lijstje met oplossingen in te leveren, maar een lijst met noodzakelijke wensen!
Zou het kunnen? Heeft iemand een idee, een ingang bij een opleiding waar deze uitdaging past? Wijs me de weg en ik ga er op af! Het is tijd voor de nieuwe generatie gehandicapten. Hip, cool, vernuftig en uitdagend om zich te ontwikkelen en te leren en inspirerend om in te werken en te zorgen!!
Dag 18 van de Epilepsie Awareness Challenge
Bijna 17 jaar geleden werd hij geboren. Bol rond en ogenschijnlijk helemaal gezond..... tot zijn eerste inenting. Hij kreeg hoge koorts en zijn eerste epilepsie aanval. Dat was vlak na deze foto, in het vroege voorjaar van 2000.
19 november as. promoveert Nienke Verbeek op dit onderwerp. Een klein deel van de kinderen die na vaccinatie een (koorts)stuip krijgen, ontwikkelt epilepsie en meestal een niet te behandelen epilepsie. Nienke Verbeek heeft onderzocht hoe dit zit.
Ik heb altijd gezegd dat het één met 't ander te maken had. Ook ben ik blijven zeggen (wel steeds zachter) dat de inenting de trigger is geweest. Het RIVM legt in zo'n geval de bewijslast bij de patiënt, men wilde de melding van de huisarts niet eens opnemen in het register. Een aantal kinderartsen, zeven neurologen, 3 klinisch genetica, alle -euten en -ogen hebben hun best gedaan om mij te overtuigen dat dit onzin was. Net zo goed als ze het onzin vinden dat oorzaak in mijn werk als restaurator zou kunnen liggen, terwijl ik steeds meer restaurators ontmoet die een kind hebben met ernstige neurologische problemen.
Ik ben nooit tegen inenten geweest, in tegendeel. Ik heb er wel voor gekozen om mijn andere kids ziekte voor ziekte te laten inenten ipv alles bij elkaar in één cocktail. Ook heb ik het a-cellulaire kinkhoestvaccin op eigen kosten besteld in het buitenland want als zelfs de Engelse premier Blair bang is voor de whole cell kinkhoestvaccins die tot 2005 in Nederland werden gebruikt? Bovendien werd er nooit geprikt als hun weerstand in een dipje zat en kregen ze altijd voor, tijdens én na de inenting een paracetamol om de temp echt laag te houden en minder kleding aan die dagen en ook andere dagen van koorts, dan je normaliter zou verwachten. Ziek zijn, koorts, inentingen, ze vallen allemaal onder mijn met zorg verborgen trauma. Dat hoeft niet meer, ik was en ben niet gek!
Bizar eigenlijk dat iedereen die ik heb ontmoet en zeker in het medische circuit, altijd zegt dat men meer en beter naar moeders moet luisteren, maar als puntje bij paaltje komt, is het hoogst zelden dat iemand dat ook daadwerkelijk doet....
http://www.umcutrecht.nl/nl/Over-Ons/Nieuws/2015/Genetische-mutatie-meestal-oorzaak-epilepsie-na-va
Dag 19 van mijn Epilepsie Awareness Challenge
We zitten al een tijd in de roller coaster van de hervorming van de zorg en rechts om of links om het is niet leuk. Op zich ben ik voor de hervorming want zoals de zorg nu ingericht is, is ze aan een grootse schoonmaak toe. Vastgeroeste ideeën en manieren, angst voor vernieuwing, roepen dat de klant centraal staat, maar ondertussen, 't zijn net banken...
Ik merk ook dat heel veel mensen in de zorg dingen willen veranderen en ook werkelijk vanuit maatschappelijk belang. De wijze waarop de zorg op sommige plekken is ingericht, kan gewoon niet meer.
Met de oplossingen die er bedacht worden, ben ik het niet altijd even eens. Zo wil men graag dat familieleden meer gaan participeren in de zorg. Ook wij hebben een formulier moeten invullen waarop de client, in ons geval Bram, in het midden staat en daar omheen wel 10 stippellijntjes om familie en vrienden om Bram heen te zetten die onderdeel kunnen zijn van zijn zorg. Als wij dat invullen, wordt pijnlijk duidelijk dat een meervoudig complex gehandicapt mens, geen sociaal netwerk om zich heen heeft. Het formulier ligt inmiddels ergens onder in een doos, omdat ik weiger aan zoiets pijnlijks mee te werken. Bovendien hoeveel wil je een gezin belasten, wanneer is genoeg genoeg?
Wat ook hoort bij de hervorming, zijn eigen bijdragen voor zorg en hulpmiddelen. Kinderen als Bram moeten maandelijks gaan bijdragen aan de kosten van tilliften, rolstoelen en andere hulpmiddelen. De tillift die Bram gebruikt, kost 19 euro per maand. 228 euro per jaar. Dat lijkt best prima, maar.... de tillift is niet het enige hulpmiddel dat Bram nodig heeft, met de jaren wordt dat alleen maar meer. Grootste probleem bij deze nieuwe regel is dat men voorbij lijkt te gaan aan het feit dat Bram minderjarig is en geen inkomen heeft. Maar zelfs al krijgt hij die straks als hij 18 wordt wel, het blijft een Wajong uitkering en die is minder dan het minimum loon. Daar moet hij de huur, gas water licht, eten, onderhoud, kleding, verzekeringspremie, etc. van betalen en dan ook nog (nu al) zijn bijdrage aan alles wat hij nodig heeft aan hulpmiddelen en huishoudelijke hulp.
Met de emancipatie van de zorg en gelijke lasten voor iedereen gaat het voor Bram niet goed komen. Daar is hij domweg veel te gehandicapt voor. 2 van veel nieuwe regels die op ons afkomen om een indruk te geven wat voor impact dit soort kleine en op papier best redelijke regeltjes
Voor ons hebben. Gelukkig hebben wij onze weg naar de Haagse politiek gevonden. We zullen ons met hand en tand verzetten en de confrontatie blijven zoeken, want als ze familieparticipatie willen, dan kunnen ze hem krijgen ook!
http://www.kennispleingehandicaptensector.nl/gehandicaptenzorg/nieuws-aan-de-slag-met-versterken-familieparticipatie.html
Dag 20 van de Epilepsy Awareness Challenge.
Vandaag is de dag van de rechten van het kind. Ik maak me druk om de rechten van Bram. Maar als ik dan denk aan die arme kinderen in opvangcentra, of erger nog, die nog onderweg zijn en door weer en wind nog eindeloos veel km af moeten leggen voordat ze misschien ergens in een hen beloofd land mogen slapen op een stretcher in een eindeloos grote ruimte,met vele anderen, onzeker over wat er komen gaat, dan denk ik: "waar heb ik het over?"
Maar als ik dat niet denk, dan doe ik mijn eigen kind te kort. Hij kan niet voor zichzelf opkomen. Schreeuwen om aandacht. Vertellen hoe verschrikkelijk het is om dag in dag uit epileptische aanvallen te hebben waartegen niets helpt. Hij is de eeuwige toeschouwer van ons leven, niet in staat om zelf tot leven te komen en al helemaal niet zonder onze inzet en hulp. Wij wonen niet in Syrië, waar alles wat beschaafd is, is weg gebombardeerd en afgenomen. Wij wonen in een land waar mensen naar toe willen omdat we hier elkaar respecteren en goed voor elkaar zorgen omdat we een welvarend en beschaafd land zijn.
Tot mijn grote verrassing was het juist mevrouw Dupuis, wier woorden mij vaak gekwetst hebben, die gisteren in haar afscheidsrede het heel treffend verwoordde:
In haar slotwoord ging de scheidend voorzitter van de VGN, dieper in op het lot dat mensen met een beperking treft. "Er is niets op tegen om het goede dat in de zorg wordt bereikt te benadrukken, maar laten we oog blijven houden voor het beperkte bestaan van onze cliënten. Gehandicapten zijn net als andere mensen, lees ik nog vaak. Nou, dat dus juist niet! We moeten gevoelig blijven voor het lijden van de cliënten. Hun leven is niet allemaal leuk en prachtig. Hoe goed je ook voor mensen zorgt er is altijd sprake van lijden. Wij zijn zo vertrouwd geraakt met hun bestaan dat we te weinig waarnemen hoe treurig het óók kan zijn. Daar mogen we de ogen nooit voor sluiten. Onze hele sector ontleend haar bestaan aan de hulp die kennelijk nodig is. Wat mij betreft krijgen en behouden mensen met een beperking méér rechten dan mensen zonder beperking."
Dag 21 van mijn Epilepsy Awareness Challenge.
Vandaag een moeizame dag. Bram de hele dag of aanvallen of slapen om van de aanvallen bij te komen. Alfred heeft de hockey gedaan met de andere twee en ik ben een beetje met Bram opgetrokken, maar niets kon hem bekoren.
Via social media hebben wij als ouders van ernstig meervoudig gehandicapte kinderen en zeker die met epilepsie, veel contact. We leren van elkaar, helpen elkaar, steunen elkaar en sommigen strijden mee voor betere zorg voor onze kids in het nieuwe stelsel.
De groep zoals die oa de universiteit van Groningen is beschreven bestaat uit mensen met meerdere handicaps en complicerende factoren. Cognitief worden ze ingedeeld van 0 tot 2 jaar. Ik vind dat altijd lastig omdat je het heel vaak over totaal andere mogelijkheden en invulling van het leven gaat. Neem nou een dag als vandaag.
Het zeldzameziektenfonds organiseert elk jaar een groots Sinterklaas feest op Duinrell. Als wij zouden willen zouden wij ook kunnen gaan want Bram zijn ziekte is zo zeldzaam, we weten niet eens wat hij heeft. Veel ouders die ik ken gaan daar al jaren met hun kind heen. Er wordt groots uitgepakt en alle kinderen krijgen echte aandacht. De meeste kinderen, groot of klein, zijn ook dol op Sinterklaas en zijn Pieten. Herkennen hem en genieten met volle teugen. Op zo'n moment wordt pijnlijk duidelijk hoe verschillend kinderen in die zelfde groep zijn. Bram heeft geen idee wat zwarte Piet of Sinterklaas is. Hij hangt in zijn stoel en kijkt dwars door ze heen. En vandaag zeker!
Ik ben blij voor al die kinderen die zo genieten, maar ik ben ook verdrietig voor al die kinderen die dat niet kunnen en hun gezinnen die het wel heel leuk zouden vinden om 'echte' dingen met ze te doen....
Dag 22 van deze Epilepsy Awareness Challenge.
Vandaag was een rustige dag, een echte zondag. Bram werd relaxed wakker en een stuk vrolijker en alerter dan gisteren!
Hij kreeg traditiegetrouw een heerlijke was, knip en scheerbeurt van papa, hij heeft met Max een spelletje op de computer gekeken, op het kleed in de zitkamer geprutst tijdens de huiswerk-sessie met de andere kids, een wandeling gemaakt met ons allemaal inclusief de honden én we hebben samen fudge gemaakt en gesnoept, we hadden beiden chocola nodig vond ik 😉
Bram heeft een PEG- sonde (een dopje in zijn buik/maagwand) omdat hij periodes heeft dat hij niet eet. Gelukkig heeft hij telkens na periodes van sondevoeding toch weer leren eten. Drinken doet hij niet (snel) genoeg en kwijlen wel, daarom krijgt hij elke dag extra vocht door de PEG, naast zijn flessen melk met Nesquick.
Bram kan eten als een bootwerker, zo hier en daar een dagje niet eten door bv teveel aanvallen, kan geen kwaad meer. Hij heeft inmiddels zoveel spek op zijn botten dat hij het kan hebben. Wij vinden het telkens weer een genot om hem te zien genieten van eten, maar eerlijk is eerlijk, we nemen hem niet overal meer mee naartoe want voor anderen ziet het er niet altijd even smakelijk uit!
Vandaag, dag 23, had ik niet zoveel Epilepsy Awareness elementen.
De tildoeken zijn er nog steeds niet, Bram zijn dagbesteding staat ter discussie en de kwaliteitsmeters die ze hebben geplaatst in de zorg, zijn een aanfluiting en zeker voor mensen die zelf niets kunnen aangeven, maar ik deed mijn best en sloot mij af voor al die negativiteit.
Ik had bezoek van mijn lieve neef, 10 dagen jonger dan ik (vrij essentieel puntje😉). We hebben elkaar lang niet zo gezellig en relaxed gesproken. Ik was vereerd dat hij helemaal naar het oosten kwam en zie er naar uit om als de zon weer gaat schijnen weer een date te maken!
Eenmaal uitgezwaaid weer achter mijn pc het zorg-nieuws van de dag teruglezend las ik van alles waar ik me vreselijk over op kan winden. Gelukkig heeft Schippers grootse plannen om de agressie in de zorg aan te pakken.
Zou het niet helpen om eerst eens ECHT te luisteren naar de zorgen van mensen?
http://www.klik.org/Nieuws/Extra_geld_voor_aanpak_agressie_in_de_zorg
Dag 24 van deze Epilepsy Awareness Challenge.
De tilbanden gaan de eindstreep van deze challenge niet halen. Ik belde de leverancier en na veel zoeken werd de order gevonden. Hij was een week geleden daar binnen gekomen. De bestelling duurt 5 weken, maw we moeten nog 4 weken wachten. Duurt lang, maar is niet anders. Wat me mateloos ergert, is dat ondanks aangeven van het tilprobleem zonder banden, er nog steeds niemands bij de HELzorg ons heeft gevraagd hoe wij die grote vent tillen.....
Dagelijks ontvang ik verslag van de opvang van Bram. In de ochtend gaat er een digitaal bericht van het huis naar de dagbesteding om te vertellen hoe zijn avond en nacht waren en in de middag schrijft de dagbesteding een berichtje terug. In feite is het de communicatie tussen het huis en de dagbesteding, maar middels de CC is het voor mij een hele fijne manier om op de hoogte te blijven hoe het met Bram gaat. Als er iets is waarvan ik denk dat mijn input gewaardeerd wordt, dan doe ik dat, maar verder ben ik een stille lezer.
Zo stond er vanmiddag bv dat hij een alerte dag had. Hij begon de dag met fietsen op de motomed. Dit is een fiets met zelf draaiende trappers die instelbaar zijn in tempo en zwaarte. Goed voor de botten en de alertheid. Daarna heeft hij met zijn voeten in een bak met scheerschuim en verf gezeten. Een vreemde gewaarwording voor Bram, zo wordt vermeld. Vervolgens met een grote plons in het zwembad! Ook daar blijft hij goed wakker en was lekker aan het spetteren. Hij heeft goed gegeten en goed gedronken. De dag vervolgde zich buiten wat altijd gewaardeerd wordt door mijn 'buiten vent'. Op het einde van de dag heeft hij nog even vuurwerk op de tablet gemaakt. Hier had hij blijkbaar goed de aandacht voor!
We registreren alleen de TC's (Tonisch Clonische aanvallen) en daar had hij op de dagbesteding maar eentje van: Een hele goede dag dus!
Day 25 of my Epilepsy Awareness Challenge.
Op woensdag gaat Bram altijd zwemmen. Zolang het water niet te warm is, vindt Bram het leuk. Als het water aantrekkelijk is van temperatuur, gaat hij slapen. Het moet net fris zijn.
Bram zijn fysio heeft de agoge op weg geholpen met hem. Hij heeft een bijzonder contact met kinderen als Bram. Hij hoort ze, begrijpt ze en werkt met ze.
Op deze foto zie je de eerste keer dat hij met Bram ging zwemmen. Bram had een goeie dag en vond de setting wel tof. De fysio besprak elke stap die hij deed. Binnen een kwartier, kon hij mijn Bram, de jongen die zichzelf meerdere keren bijna verdronken heeft door de epileptische aanvallen in het water ondanks alle drijf en luchtbanden die we om en aan hem hangen, onderwater trekken en dat gekke kind van mij deed zijn mond dicht en hij ging pas weer open toen hij weer bovenwater kwam!! Zo knap en zo bijzonder! Dit en ook andere dingen oefent de agoge nu elke week met hem, volgens de tips en visie van de Fysio. Spannend hoor, wat wat de fysio kan, kan zij nog niet....
Voor Bram is dit heel belangrijk. Hij leert, hij ervaart en hij ontwikkelt, geen twijfel mogelijk. Maar het mag niet! Het is vrijetijdsbesteding en geen dagbesteding of onderwijs. Het mag dus niet ingekocht worden middels een PGB. Een hele dag om een tafel hangen, waar medewerkers met elkaar praten en hem af en toe een vraag stellen om hem te betrekken in hun gesprek, dat mag wel!
Waarom? Al sla je me dood, maar ik neem het risico niet meer, dit soort zaken en mijn eigenwijsheid heeft mij privé voldoende geld gekost.
Op vrijdag krijgt Bram fysio thuis, dat mag wel. Door de setting valt het dan onder de vergoeding van de verzekering. Zelfs thuis weet hij Bram bijna altijd te bereiken. Mini stapjes maken ze samen, maar o zo leuk om te zien!
Er zijn ook dagen dat Bram heel duidelijk aan hem laat weten dat hij helemaal geen zin heeft en dan moet je van goede huize komen om die jongen te activeren...zelfs zijn fysio
Dag 27 van mijn Epilepsy Awareness Challenge voor november.
Op de foto naast mij Odet, mijn partner in het politieke moeras. Wij zijn mede oprichters van#oudersvoorgoedezorg en gaan vaak samen op pad. Een fijn duo. Odet is het brein en ik breng de creativiteit in het denken en met veel respect voor elkaars kwaliteiten! Samen een goede match al zeggen we het zelf.
Geen epilepsy awareness challenge zonder deze kant van de zorg voor Bram ook te noemen. Wij maken ons zorgen over de toekomst van onze kinderen. Ze zijn namelijk heel kwetsbaar en een leuk leven is voor hen niet vanzelfsprekend. Voor ons beiden geldt dat niets doen geen optie is. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb: Mens, waar je zin in hebt, ga iets leuks doen!
Tja, ik zou wel willen, maar wie doet het dan? Ik maak mij tot op de dag van vandaag nog steeds zorgen over Bram zijn toekomst. De wet langdurige zorg waar onze kinderen onder vallen is geschreven voor de ouderen en ernstig gehandicapten in instellingen. Ook voor hen is de wet niet fraai, maar dat heeft meerdere redenen. Eind 2014 kwam men er achter dat ze de gehandicapte kinderen die niet in zorginstellingen wonen, maar wel erg veel zorg nodig hebben, vergeten waren. Met spoed zijn ze na ons item in Nieuwsuur de WLZ ingestroomd. Fijn, maar wel heel onzeker en volledig zonder visie. Zorg opbouwen en vormgeven, investeringen doen voor de langere termijn, is eigenlijk allemaal onmogelijk. Je weet nooit wat ze volgende maand weer bedacht hebben voor andere doelgroepen, waar wij dan weer last van hebben.
Maar er is nog een groep. De groep die zich vanaf het begin keurig aan de wet heeft gehouden en gedaan wat er van gehandicapten verwacht werd: Instromen in de zorg profielen, de zorg ZZP's. Zo is ook het zoontje van Odet keurig het voor hem op papier meest geschikte profiel ingestroomd. In het begin was het ook goed, maar in de loop van de afgelopen jaren is het zorgbudget met in totaal 25% gekort. Bezuiniging op bezuiniging, terwijl haar zoontje alleen maar groter en juist zorg intensiever is geworden en de uurlonen duurder! Odet heeft van zich laten horen en de EKT (extra kosten thuis) regeling werd ingevoerd, max 25% extra budget voor extra zorg thuis. We wisten direct dat er een adder onder het gras moest zitten, maar werden beloofd dat we ons geen zorgen moesten maken.
Vandaag kwam de aap uit de mouw. Ergens voor kerst, de datum is nog niet bekend, aldus het zorgkantoor, gaan ze opnieuw bekijken of Odet haar zoontje komend jaar weer gebruik mag maken van deze regeling. Maw wellicht gaat Odet de feestdagen in met de wetenschap dat zij in 2016 25% zorgbudget tekort komt... Binnen een uur van een high ivm de verkoop van een grote stapel van haar boek (#eenkindmetkansen), naar een low vanwege wéér die onzekerheid!
En zo gaat het steeds. Naast de zorgen die we toch al hebben om de gezondheid van onze kinderen en alle dromen die we hebben moeten inleveren, is de permanente financiële onzekerheid over hun toekomst, killing!
Dus ja, het is een dodelijk vervelend onderwerp en toch hoort ook dat in deze challenge te zitten. Sommigen steken hun kop in het zand, anderen hebben er nog helemaal nooit van gehoord of worden niet met de problemen die er zijn geconfronteerd, how lucky for them! Weer anderen krijgen het dubbel op hun bord en proberen er wat aan te doen, zoals wij, Odet en ik en de andere dames van #oudersvoorgoedezorg!
Dag 28 van de Epilepsy Awareness Challenge
Weekend, iedereen op honk, Bram op het kleed bij de tv! Wat was het lekker zonnig, de laatste dag langs de lijn voor de winterstop.
Joos had een thuiswedstrijd, Max speelde helemaal in Tiel of all places. Bram was mee en genoot in het zonnetje van de wind. Als de wind waait is hij lekker beweeglijk aan het klappen met zijn handen en aan het hyperventileren met zijn ademhaling.
Er komt een vrouw naast ons staan. Ik ken haar alleen van gezicht. Ze heeft vast nagedacht over de woorden die ze wilde gaan zeggen: "Wat goed dat je hem gewoon mee neemt naar de club. Ik bedoel dat je je daar niet ongemakkelijk bij voelt en het gewoon doet. Ik vind dat hij er mag zijn hoor, maar ik denk niet dat iedereen dat zou doen..." Elke zin die zij sprak maakte haar verhaal ongemakkelijker. Dat voelde ze zelf ook, ik had echt met haar te doen.
Gelukkig voor haar kwamen er een paar kinderen langs die haar het goede voorbeeld gaven:" Hij is toch de broer van Josephine? Hallo Bram. Ze heeft een spreekbeurt over Bram gehouden. Hij heeft een cool dopje in zijn buik en daar kan hij door eten en drinken als hij geen zin heeft."
Bram krijgt spontaan een aanval en de vrouw doet een beetje paniekerig en vraagt zich af of ze wat moet doen.
Voordat ik kan antwoorden zegt het jongetje dat de spreekbeurt had meegemaakt: " Nee hoor, het is maar een kleine, kijk maar hij ademt alweer!"
Ik kon hem wel zoenen! Heb ik maar niet gedaan ;)
30 dagen lang, elke dag een stukje schrijven.
Niet gemakkelijk, maar ook niet vervelend. De opzet van de Epilepsy Awareness Challenge is mensen bewuster te maken van de impact die epilepsie op het leven van mensen heeft. Mijn quest is duidelijk maken wat voor impact epilepsie op een heel gezin kan hebben. Wat een verwoestende ziekte het zelfs kan zijn.
1 op de 150 Nederlanders heeft een vorm van Epilepsie. 1op de 3 gehandicapten hebben epilepsie. Gelukkig heeft maar een kleine groep een therapie resistente epilepsie en de groep die daar cognitief zo ernstig door beschadigd is, is nog kleiner.
Juist omdat de groepen zo klein zijn, verzuipen ze in de plannen van de hervorming van de zorg. Vandaag zond Staatsecretaris van Rijn ons weer een brief en weer staan er een aantal zaken in waardoor we nog lange tijd in onzekerheid zullen zitten, de ernst en gevolgen voor Bram en ons gezin niet tot hun recht komt en zelfs gebagatelliseerd en het is zeker dat wij nog tot 2019 niet zullen weten waar we aan toe zijn.
Er zal dus ook niet door zorgverleners worden geïnvesteerd in het aanbod waardoor de kwaliteit van die zorg ook niet zal ontwikkelen.... We kunnen dus nog altijd niet op onze lauweren gaan rusten.
Ik ben zo blij dat dit allemaal aan Bram voorbij gaat. Dat hij niet hoeft te ervaren hoe hard we moeten bikkelen voor zijn zorg en welbevinden. Ik ben ook blij dat hij zelfs niet begrijpt dat hij afschuwelijke aanvallen heeft en daardoor grote delen van zijn dagen ligt te slapen.
Morgen is het december, het jaar is bijna om, de dagen zijn donker en Bram wordt 17, niet mijn sterkste periode, maar wel die van Bram. Storm, wind, hagel en regen, blijer kun je Bram niet maken!
Tijd dus voor een boom, lichtjes, blingbling, kerstkoekjes, spelletjes en gezelligheid. Wandelingen door de blubber en hopelijk sneeuw, chocomelk en bitterballen!
Voor wie het aandurft af te reizen naar het 'Oosten', van harte welkom. Ik hoop dat ik jullie niet teveel verveeld heb met mijn verhalen, jullie reacties waren hartverwarmend , hartelijk dank voor het lezen!
LfsS XX