maandag 17 juli 2023

Heiligen? Die bestaan niet..



De ongemakkelijke waarheid waar we allemaal aan zullen moeten geloven. De een wat meer, de ander wat minder, maar allemaal. Dank je wel Sophie van Gool, helder en allemaal waar. Het nieuwe recht, ipv het aanrecht, is Mantelzorgen!

Onontkoombaar als het aan de politiek en het systeem ligt. Een medisch ethisch goed gesprek meer dan waard lijkt me, maar het is en blijft telkens weer, oorverdovend stil..

Degene die het kortst werkt en/of het minst verdient en een groot verantwoordelijkheidsgevoel heeft, zet alles aan de kant en gaat zorgen als een geliefde ernstig ziek is en er geen hulp is van werkgever en omgeving om de problemen te overbruggen. Pas gaandeweg realiseer je je de omvang van de consequenties.

Ziek is niet meer een griepje, ziek is veel vaker chronisch, beperkend en ernstig. Palliatief kan inmiddels vele jaren en zelfs een heel leven duren. Voordat je het weet ben je als mantelzorger financieel afhankelijk van partner en/of pgb, bouw je niets op en ben je voor de maatschappij, die dankbaar gebruik maakt van je zorg capaciteiten, onzichtbaar. Je mag net genoeg verdienen om de lopende kosten te betalen, maar onvoldoende om te zorgen voor later, het moment dat het hart van je kind, ouder, geliefde, niet meer klopt en alles abrupt stopt. Je merkt aan alles dat iedereen liever wegkijkt van deze ongemakkelijke waarheid.

De verwachting dat je alles opgeeft en zorgt voor zoiets kwetsbaars. De vanzelfsprekendheid dat je opvangt wat valt. Als een soort heilige zonder enig eigenbelang.

Ik weet het inmiddels zeker, heiligen bestaan niet..

Lees šŸ‘‰ https://fd.nl/opinie/1482025/mantelzorgers-hebben-geen-apps-of-vlogs-nodig

Geen opmerkingen:

Een reactie posten