zaterdag 7 november 2009

To do or not to do, that is a big question……..

Ingewikkeld, heel erg ingewikkeld! De Mexicaanse griep…


Iedere winter is hier spannend, hoe slaat Bram zich er doorheen, hoe houden zijn longen het, komen we voor moeilijke beslissingen te staan?


We hebben heel wat moeilijke winters gehad. Toen zaten we midden in allerlei verwerkingsprocessen. Eerst nog vol hoop dat het tij enigszins te keren zal zijn met betrekking tot de epi, dan dat Bram zich nog enigszins mag ontwikkelen en toen dat we de achteruitgang zouden kunnen keren en later iig stoppen….. Het is allemaal niet gelukt, daar zijn al heel wat zinnen aan gewijd in dit blog.


Het enige tij dat wel gekeerd is, is Bram zijn gezondheid. Werd hij voorheen door alles gegrepen en neergesabeld, tegenwoordig komt hij met vlag en wimpel door iedere proef. Of het nu griep, verkoudheid of de waterpokken of een ander virus heet. Gek genoeg is dat na 11 jaar ook een dubbele beleving geworden.


En dan lees en hoor je opeens over de Mexicaanse griep!!? In de zomer al, maar het leek nog zo ver weg in de schoolvakantie, boven op een berg in de dordogne. Na de vakantie hoorde je overal dat het mild verloopt en dat al het geroep over een epidemie en pandemie misschien wat overdreven was en alle nare emoties en gedachten zakken wat meer naar de achtergrond.


Tot de herfstvakantie.


Een brief in de bus van het ODC ’t Lantaarntje. De Mexicaanse griep houd huis op het schooltje. Bram is thuis, maar kan dat niet eeuwig blijven en zal na de vakantie toch weer naar de Iris gaan. Op het forum laait de discussie over Tamifluw en vaccineren ook op. Er zijn voorstanders en er zijn tegenstanders. Wegen de risico’s van de bijwerkingen op tegen de risico’s van de griep? Iedereen informeert bij zijn huisarts, kinderarts, neuroloog, methabolenarts en iedere andere arts die zij in de loop der dagen tegen komen. Ze zeggen allemaal wat anders en spreken elkaar zelfs vaak tegen, zelfs binnen het zelfde ziekenhuis.


Het meest bijzondere van de hele situatie is dat wij als ouders de discussie aanzwengelen en dat terwijl de artsen er toch heel uitgesproken meningen over hebben. Ik heb nog niemand gesproken die contact met mij opnam om te vragen of we voor Bram niet iets moeten met de Mexicaanse griep. Bram kan niet echt hoesten, heeft erge last van temp.schommelingen en epi als hij echt ziek is. Zijn longen zijn gewoon niet sterk. Toch maakt niemand zich blijkbaar zorgen en dat terwijl er maar één arts is die weet dat wij twijfelen of we Bram überhaupt nog levensreddend moeten behandelen……..

En dat maakt het nog weer complexer en emotioneel nog gevoeliger. Twee jaar heb ik gestreden om voor Bram voorzieningen hier thuis te krijgen om goed voor hem te kunnen zorgen. Nu komt eindelijk het einde in zicht. De elfde wordt de ondervloer gelegd, de 16e de lift geplaatst en de 17e en 18e wordt het linoleum gelegd. De 25ste komt het bad en niet lang daarna zijn nieuwe bed dat al een jaar in de opslag staat………Wat als hij nu de griep krijgt……..?
Wat moeten we dan………?
Wat doen we dan………?

1 opmerking:

 1. Dear Sarike

  I soooo understand your concerns about Bram's health - whether to vaccinate or not... with Frances having been so ill last year - and not fully recovering anymore, we know what to expect *if* she developed another pneumonia, so the decision has been a relatively easy one... Frances and I were both vaccinated last week. I've posted a list of the side-effects we've observed on MatthewsFriends. Husband and son will get their vaccination this Wednesday.

  Swine flu (Mexican flu) has now finally reached even this remote corner of Scotland and is starting to spread through the local schools. Frances and I had a long-ish list of relatively harmless side-effects, the main one (speaking for myself) being the excessive exhaustion I don't seem to be able to shake off (it's been a week). I still think it was the right thing to do for us - if I had to look after a sick girl, being sick myself, I don't know how I would cope.

  I know that doctors in different countries advise different strategies - here in the UK they are in favour of vaccinating, in Germany they advise caution, in the US they advise you to vaccinate, but not all states have enough vaccine. Don't know what the situation is in the Netherlands.

  It's a difficult decision to make, but I hope our experience helps you a bit.

  Thinking of you

  Beatrice

  BeantwoordenVerwijderen