donderdag 15 september 2011

ID kaart


Identiteitskaart gratis vanaf 14 jaar (Gemeente Lochem)

www.rsscockpit.com/article.doaction=show&id... 

6 dagen geleden – Gemeente Lochem: De Hoge Raad heeft bij uitspraak van 9 september ... 14:29, Uitspraak Hoge raad: ID kaart gratis (Gemeente Zaanstad) ...


Bram is op vakantie geweest met een verlopen paspoort. Ik kwam daar pas achter toen hij al lang en breed aan het genieten was in Frankrijk. Heel slordig. Maar toch was mijn eerste gedachte : als ze hem bij aanhouding goed bekijken, zetten ze hem, desnoods met politie escort, zo snel als ze kunnen over de grens, daar branden ze zich niet aan! 

Maar bij terugkomst was het zaak om zo snel mogelijk een nieuwe ID kaart aan te vragen.


Dat is niet makkelijk. Eerst de pasfoto. Met moeite hadden wij best een leuke foto weten te maken. Je zag beide ogen, oren en zijn mond was dicht, best knap!

Het zelf aanwezig zijn bij aanvraag en ophalen hadden wij vrij snel beslecht, gaat niet lukken. De ambtenaar was wat dat betreft erg wel willend, ik kan niet anders zeggen, een lief mens! Maar die foto......

Afgekeurd!! Je zag de rolstoel en dat mag niet, de nek en het hoofd moeten vrij staan en de achtergrond moet licht grijs. Overnieuw!
Afgekeurd!! Een van zijn ogen was wat dicht geknepen en de foto iets te donker. Overnieuw!

Gelukkig trof ik toen een dame bij de balie die erg creatief was. Of ik even tijd had? Ze liet de foto fotoshoppen bij een collega. De rolstoel op de achtergrond van de eerste foto werd weggepoetst. De print was alleen niet helder en dus niet bruikbaar. Met een schaar hebben we de achtergrond los geknipt en over het origineel geplakt. De foto hebben we vervolgens helemaal scheef op het kartonnetje geplakt zodat zijn oren en ogen in een rechte horizontale lijn op het papier staan en die werd door de scanner gehaald.

Afgekeurd, overnieuw. Afgekeurd, overnieuw. Afgekeurd, overnieuw. Afgekeurd, overnieuw. En toen was hij opeens goed!! Niets meer aan doen! Afgerekend en dinsdag klaar!

Voldaan ging ik naar huis, glimlachend om een 'echte' afgekeurde foto en een 'gefotoshopte' goedgekeurde foto, hoe krom wil je het hebben. Met een welverdiend kopje koffie, opende ik de krant op mijn PC. 

http://www.nu.nl/binnenland/2611125/identiteitskaart-moet-gratis-zijn.html 
Volgens de raad is de geldende identificatieplicht voor de meeste mensen de enige reden om een identiteitskaart aan te vragen. Het belang van de overheid bij de kaart is daarmee groter dan het belang van de burger. En: Sinds 1 januari 2005 moet iedereen vanaf 14 jaar een geldig identiteitsbewijs kunnen tonen als het bevoegd gezag daarom vraagt

Wel potverdorie, Bram is 12. Bij ieder poli bezoek moet hij zich legitimeren i.v.m. dekking van de ziektekosten verzekering, een verzekeringspasje is daarbij niet voldoende. Ook een kind jonger dan 14 jaar heeft identificatie plicht. Bij de huisarts, de fysio, de specialist, maakt niet uit waar je last van hebt, al heb je keelpijn!  Hoezo alleen als je 14 jaar of ouder bent!!??

http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/identificatieplicht 
de brochure dateert nota bene al uit 2004!

Het gaat om nog geen tientje, maar nu is het opeens een principe kwestie. Men kent de wet niet en ik heb opeens heel veel zin om daar wat tegen te doen. Kan ik me eindelijk eens boos maken om iets heel onzinnigs. Hè lekker!!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten